Μια Οικογενειακή Επίσκεψη Στην Ακρόπολη

30 Απριλίου, 2015 § 0 comments

Όταν είσαι στην Αθήνα, επιβάλλεται να επισκεφτείς είτε την Ακρόπολη και τους πέριξ αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τα μουσεία της. Αν έχεις παιδιά, επιβάλλεται διπλά. Έτσι λοιπόν,τώρα που τα παιδιά μεγάλωσαν, βρήκαμε ώρα για να κάνουμε την αρχή, με μια επίσκεψη στην Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά.

image
Οι περισσότεροι γονείς φοβόμαστε ότι μια επίσκεψη στην Ακρόπολη με τα παιδιά μας θα προκαλέσει τη δεύτερη (μετά τον Έλγιν) μεγάλη του μνημείου στην ιστορία του. Από τη στιγμή όμως που το ίδιο το παιδί εκδηλώνει την επιθυμία να επισκεφτούμε την Ακρόπολη, δεν γίνεται να πούμε όχι. Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η κόρη μου που ήθελε να πάμε, προφανώς επηρεασμένη από την Ιστορία της Τρίτης Δημοτικού.
Μια και δεν είχαμε χρόνο για να πάμε και στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης, προτιμήσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ανοιξιάτικο καιρό και να προτιμήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο. Άλλωστε ένα μουσείο μπορεί να το επισκεφτεί κανείς οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.
Το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 12 ευρώ για κάθε ενήλικα. Εκτός όμως από την Ακρόπολη, μπορεί κανείς να επισκεφτεί άλλους έξι (πέντε ουσιαστικά) αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα. Λόγω έλλειψης χρόνου, επισκεφτήκαμε μόνο την Αρχαία Αγορά.
Όταν μπαίνεις στον χώρο, διαπιστώνεις ότι μέχρι να ανέβεις τον λόφο θα κάνεις πολλές στάσεις. Θέλεις να δεις όλα τα αρχαία στη βάση του λόφου και να βγάλεις φωτογραφίες. Ο κόσμος έβγαζε συνέχεια φωτογραφίες Πολλοί τουρίστες είχαν μάλιστα μαζί σέλφι στικς! Λίγο αργότερα είδα μικροπωλητές που έκαναν χρυσές δουλειές από την πώλησή τους.
Μου είναι αδύνατο να περιγράψω το πόσο εντυπωσιακός ήταν ο χώρος όταν ανεβήκαμε στον λόφο. Τελευταία φορά είχα επισκεφτεί την Ακρόπολη πριν από δέκα χρόνια, αλλά δεν παύει να με εντυπωσιάζει τόσο η επιβλητικότητα, όσο και η διαρρύθμιση των κτιρίων πάνω στον λόφο. Με το που περνάς την πύλη, βλέπεις ταυτόχρονα το Ερεχθείο στα αριστερά σου και τον Παρθενώνα στα δεξιά. Δεν ξέρεις που να γυρίσεις πρώτα το κεφάλι σου. Πέρα από τα μνημεία, η θέα της Αθήνας από τον λόφο σου κόβει την ανάσα. Όλα τα αξιοθέατα της πόλης είναι μπροστά σου.
Αυτό που μου έκανε λίγο άσχημη εντύπωση πάνω στον λόφο ήταν η συμπεριφορά των φυλάκων. Θα μπορούσαν να είναι πιο ευγενικοί και λιγότερο απότομοι στις παρατηρήσεις τους (οι οποίες ήταν δικαιολογημένες).
Σειρά είχε μια σύντομη επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Θέλει πολλή προσοχή όταν ανεβαίνεις , γιατί τα βράχια είναι πολύ γλιστερά
Η Αρχαία Αγορά αποτέλεσε τον επίλογο της επίσκεψής μας. Εκεί δεν είχα ξαναπάει. Στην Αγορά βρίσκονται η Στοά του Ατταλού, η οποία στεγάζει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, και ο Ναός του Ηφαίστου. Στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς είδαμε τα ευρήματα από τον χώρο. Ήταν σαν ένα ταξίδι στον χρόνο. Ο Ναός του Ηφαίστου είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία μνημεία, γεγονός που του δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με την Ακρόπολη, τους φύλακες τους βρήκα πολύ ευγενικούς στις παρατηρήσεις τους.

Στο επόμενο ταξίδι μας στην Αθήνα πρέπει να επισκεφτούμε το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο το θεωρώ το καλύτερο μουσείο της χώρας. Και κάποια στιγμή πρέπει να επισκεφτούμε και κάποιους χώρους στη Θεσσαλονίκη και λίγο πιο έξω.

Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Μια Οικογενειακή Επίσκεψη Στην Ακρόπολη at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta