Υπό Την Σκιάν Της Λαιμητόμου (1935): Η Κατά Ντίκενς Γαλλική Επανάσταση

7 Σεπτεμβρίου, 2015 § 0 comments

Ο Σιντνεϊ Κάρτον, δικηγόρος στο Λονδίνο, καλείται να βοηθήσει να αθωωθεί ο Τσαρλς Νταρνέι, ένας νεαρός Γάλλος ευγενής που έχει κατηγορηθεί άδικα για προδοσία. Όταν ο Τσαλς ελευθερωθεί, θα συνεχίσει το φλερτ του με τη Λούσι Μανέτ, της οποίας ο πατέρας είχε μόλις ελευθερωθεί μετά από δύο δεκαετίες άδικου εγκλεισμού στη Βαστίλη. Εν τω μεταξύ στο Παρίσι ο λαός ετοιμάζεται να εξεγερθεί ενάντια σε ευγενείς όπως ο απεχθής Μαρκίσιος Εβερμόντ, θείος του Τσαρλς. Πώς θα συνδεθεί ο Κάρτον με το νεόνυμφο ζεύγος Νταρνέι; Τι θα φέρει τους Ναρνέι και τους Μανέτ πίσω στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης; Και με ποιο τρόπο θα βοηθήσει ο Κάρτον για δεύτερη φορά τον Νταρνέι;


Αναρωτιέμαι τι σκέφτηκαν οι φιλόλογοι στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’30 όταν είδαν το διάσημο μυθιστόρημα του Καρόλου Ντίκενς Η Ιστορία Δύο Πόλεων να μεταφέρεται στον κινηματογράφο και να προβάλλεται στην Ελλάδα με τον απίθανο τίτλο Υπό Την Σκιάν Της Λαιμητόμου. Τουλάχιστον δεν είναι άκυρος ο ελληνικός τίτλος, σε αντίθεση με άλλες ταινίες της δεκαετίας που παρουσίασα στο παρελθόν. Όπως και να είναι, πρόκειται για μία αξιόλογη ταινία από τα στούντιο της MGM από τον θρυλικό παραγωγό Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ. Με τέτοιες σκηνές πλήθους, η ταινία ήταν η προπόνηση του Σέλζνικ για την πιο διάσημη ταινία του, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Στο πρώτο μισό της, η ταινία παρουσιάζει ουσιαστικά τους λόγους που οδήγησαν τον Γαλλικό λαό στο να επαναστατήσει ενάντια στην άρχουσα τάξη. Στο δεύτερο μισό βλέπουμε τις αγριότητες του επαναστατημένου λαού, ό,τι όμως και να δείξει στο δεύτερο μισό το έχει ήδη δικαιολογήσει στο πρώτο. Δεν μπορείς να δώσεις άδικο στο κόσμο που διψάει για εκδίκηση, όταν δεις τι είχαν τραβήξει τόσα χρόνια.
Πέρα από τον Ρόναλντ Κόλμαν (σε έναν από τους λίγους του ρόλους όπου δεν έχει μουστάκι) και τον (πάντα στον ρόλο του κακού) Μπάζιλ Ράθμποουν, στην ταινία δεν παίζουν μεγάλοι σταρ. Στους δεύτερους ρόλους βέβαια πάιζουν πολλοί καταρερίστες από το επιτελείο της MGM. Η απουσία όμως των μεγάλων σταρ δεν κάνει την ταινία λιγότερο σημαντική από τις υπόλοιπες ταινίες του 1935.
ATaleOfTwoCities1935




Tagged , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Υπό Την Σκιάν Της Λαιμητόμου (1935): Η Κατά Ντίκενς Γαλλική Επανάσταση at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta