Δαυίδ Κόππερφιλδ (1935): Μαθήματα Οικονομίας Από Τον Ντίκενς

29 Σεπτεμβρίου, 2015 § 0 comments

Ο μικρός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ χάνει πολύ νωρίς τον πατέρα του. Όταν η μητέρα του ξαναπαντρευτεί, ο πατριός του τους κακομεταχειρίζεται. Όταν χαθεί και η μητέρα του, θα αναγκαστεί να μπει στα βάσανα. Ποιοι αναλαμβάνουν την κηδεμονία του κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας; Τι σταδιοδρομία θα ακολουθήσει όταν ενηλικιωθεί; Και ποιοι θα τον συντροφεύουν κατά τη διάρκεια της ζωής του;


Όπως φαίνεται, το 1935 ήταν η χρονιά του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ. Ο θρυλικός παραγωγός εκείνη τη χρονιά γύρισε τρεις ταινίες, και οι τρεις βασισμένες σε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, και οι τρεις επιτυχημένες. Από τις τρεις οι δύο ήταν βασισμένες σε μυθιστορήματα του Καρόλου Ντίκενς. Την μία από αυτές την παρουσίασα ήδη. Η άλλη, η οποία χρονικά γυρίστηκε πρώτη, είναι ο Δαυίδ Κόππερφιλδ.
Για την ταινία συνεργάστηκε με ηθοποιούς που είχε ήδη συνεργαστεί, όπως τον Φρέντι Μπαρτόλομιου, τον Λάιονελ Μπάριμορ, την Μορίν Ο’Σάλιβαν, τον Μπάζιλ Ράθμπον και την Έντνα Μέι Όλιβερ. Την παράσταση όμως κλέβει ο Γ. Κ. Φιλντς, στον ούτως ή άλλως αβανταδόρικο ρόλο του Γουίλκινς Μικάουμπερ. Το τελευταίος δίνει στον Ντέιβιντ και σε εμάς ένα μάθημα οικονομίας που όλοι ξέρουμε, λίγοι όμως εφαρμόζουμε: Ετήσιο εισόδημα, είκοσι λίρες. Ετήσιες δαπάνες, δεκαεννέα λίρες. Αποτέλεσμα; Ευτυχία. Ετήσιο εισόδημα, είκοσι λίρες. Ετήσιες δαπάνες, εικοσιμία λίρες. Αποτέλεσμα; Δυστυχία..
Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Τζορτζ Κιούκορ, επίσης τακτικός συνεργάτης του Σέλζνικ. Ο Κιούκορ καταφέρνει να κρατάει τις ισορροπίες από σκηνή σε σκηνή και δίνει μια πιο κωμική νότα όπου χρειάζεται, και τονίζει τη δραματικότητα όπου απαιτείται. Ο Φρέντι Μπαρτόλομιου δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία και καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός δύσκολου πρωταγωνιστικού ρόλου στο πρώτο μισό της ταινίας όπου ο Ντέιβιντ είναι ακόμα παιδί. Ο Φρανκ Λότον στο δεύτερο μισό δεν ανταπεξέρχεται το ίδιο καλά ως ενήλικας Ντέιβιντ. Για αυτό το λόγο δίνεται μεγαλύτερη σημασία στους συμπρωταγωνιστές του.
DavidCopperfield1935
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Δαυίδ Κόππερφιλδ (1935): Μαθήματα Οικονομίας Από Τον Ντίκενς at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta