AthensCon 2015: Ένας Θεσσαλονικιός Στην Αθήνα

18 Νοεμβρίου, 2015 § 0 comments

Όταν ανακοινώθηκε το AthensCon προσπάθησα να δω αν μπορώ να κατεβώ στην Αθήνα εκείνες τις ημερομηνίες. Τελικά διαπίστωσα αρκετά νωρίς ότι θα ήταν αδύνατο να πάω, οπότε στους μήνες που ακολούθησαν απλά έβλεπα να ανακοινώνουν μεγάλα ονόματα και εγώ έσκαγα. Κατάφερε όμως να πάει ο Γιάννης, ένας συνάδερφος μηχανικός και συμπάσχων φαν των κόμικς. Όταν μου είπε ότι θα πήγαινε άδραξα την ευκαιρία να του ζητήσω να γράψει για την εμπειρία του και εκείνος δέχτηκε με χαρά. Το κείμενο που ακολουθεί είναι δικό του, όπως και οι φωτογραφίες. Θα κλείσω στο τέλος με ένα επίλογο.

Athenscon
Για όλους τους φίλους των comics, των video games, των συλλεκτικών pop culture παιχνιδιών και διακοσμητικών, οι comic con ανά τον κόσμο είναι χώροι λατρείας των αγαπημένων τους hobbies.

Kit

Έτσι για μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, στο επίκεντρο της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει περάσει ποτέ, τρεις ComicCon, σε διάστημα ενός χρόνου, ήταν κάτι το ανέλπιστο. Κι όμως, μετά την εδώ και πολλά χρόνια καθιερωμένη ComicDom στην Αθήνα και την παρθενική THE ComicCon στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη AthensCon ήρθε δυναμικά να συμπληρώσει το καρέ.

Doom_Iron_Man_Rocket_Batman

Έτσι ο τεράστιος χώρος του Κλειστού Γηπέδου Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου, για το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου γέμισε χρώματα, εικόνες, στολές ηρώων και villains φτιαγμένες με αγάπη, παλιούς βετεράνους του χώρου και νέους φιλόδοξους καλλιτέχνες. Καταστήματα και εκθέτες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, γέμισαν τα όμορφα διαμορφωμένα booths του γηπέδου, με τα εμπορεύματα και τις δημιουργίες τους.

Arti Shah

Arti Shah

Στις, ουκ ολίγες, περιηγήσεις μου στο χώρο της έκθεσης, μεγάλη εντύπωση μου έκανε το μεγάλο εύρος των προϊόντων που κάλυπταν οι εκθέτες της AthensCon. Στο χώρο των comicς, υπήρχαν καταστήματα που εξειδικεύονταν σε ό,τι μπορεί να έψαχνες. Από ελληνικές εκδόσεις κομικς, μέχρι καταστήματα με μεγάλο εύρος tpb και hardcover συλλογών και πολλά κουτιά back issues. Όσον αφορά τα καταστήματα με χειροποίητα είδη, υπήρχε κάτι για τον κάθε έναν: χειροποίητα ραβδιά Harry Potter, κάθε είδους δερμάτινα διακοσμητικά και αξεσουάρ από ένα ζευγάρι που είχε έρθει από τη Ρόδο για την έκθεση, 3D printed φιγούρες του ψηφιοποιημένου εαυτού σου με τη στολή του αγαπημένου σου χαρακτήρα, ζωγραφισμένα στο χέρι μπλουζάκια ηρώων και μη, πλεκτά amigurumi και cosplay props κάθε είδους. Βέβαια δεν μπορούσαν να λείπουν και τα board games, με το Legendary (καρτοπαίχνιδο με ήρωες της Marvel) και τα Dice Masters, να έχουν την τιμητική τους, αλλά και τραπέζια με miniature painting και rp board games. Ιδιαίτερα μου κίνησε το ενδιαφέρον, το booth μίας ελληνικής εταιρίας που είχε στα σκαριά μία καλοφτιαγμένη board game έκδοση του Alpha Centauri, με χρηματοδότηση μέσω kickstarter, το Centauri Saga.

EugeneTrivizas

Ευγένιος Τριβιζάς

Ανάμεσα στους καλεσμένους, οι βετεράνοι writers Marvel και DC, Peter David, J.M. Dematteis και Alan Grant και artists Claudio Castellini, Carlos Pacheco και Guillermo Ortego. Η Ιταλίδα Writer και Artist της Disney Silvia Ziche, οι ηθοποιοί Miltos Yerolemou και Arti Shah, η επαγγελματίας cosplayer Tabitha Lyons και ο δικός μας αγαπημένος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς.

Miltos_Yerolemou

Miltos Yerolemou

Οι δραστηριότητες που υπήρχαν ήταν πολλές και για όλα τα γούστα. Προβολές ταινιών μικρού μήκους, cosplay tutorials από την Tabitha Lyons, σεμινάρια e-gaming δημοσιογραφίας, μαθήματα stage swordfighting με τον Miltos Yerolemou, μαθήματα συγγραφής σεναρίου και μεταφοράς του σε πάνελ από τους καλύτερους του είδους. Επίσης πρωταθλήματα πολλών board και video games, παιχνίδια geeky ερωτήσεων με τον Πέτρο Πολυχρονίδη και φυσικά Cosplay διαγωνισμοί!

Πέτρος Πολυχρονίδης

Πέτρος Πολυχρονίδης

Βρέθηκα στη συζήτηση μεταξύ κοινού και writers, “Worlds full of Words”, με τους Peter David, J.M. Dematteis και Alan Grant. Καθώς στις περισσότερες ερωτήσεις του κοινού απαντούσαν με τη σειρά και οι τρεις writers, υπήρχαν κάποιες στις οποίες συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, αλλά και άλλες για τις οποίες είχαν παντελώς διαφορετικές απόψεις και βιώματα. Συμφώνησαν και οι τρεις ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ταινίες υπερηρώων δεν προωθούν τα αντίστοιχα comics τους, καθώς οι περισσότεροι από όσους θα δουν τις ταινίες δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσουν αντίστοιχα comics, αλλά και πάρα πολλοί δεν ξέρουν καν ότι προέρχονται από comics (!). Επίσης σχολίασαν ότι κάποιες φορές οι ταινίες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό comics ( όπως με την εισαγωγή του Samuel Jackson ως Nick Fury στη Marvel) και ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο άλλοι writers μεταχειρίζονται ήρωες για τους όποιους έχουν γράψει και οι ίδιοι ιστορίες, οι Peter David και J.M. Dematteis έδειξαν πολύ δεκτικοί. Όπως το έθεσαν, αυτοί είπαν τις ιστορίες που ήθελαν να πουν και είναι δικαίωμα όποιου writer ακολουθήσει να κάνει κι αυτός το ίδιο. Ακόμα και αν κάποιος θελήσει να ακυρώσει κάτι που έχουν γράψει, δε θα τους πειράξει πολύ. Αντιθέτως, ο Alan Grant δήλωσε ότι δεν του αρέσει καθόλου η κατεύθυνση που έχει πάρει η DC τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με τα comics του Batman και του Lobo (τα οποία μάλιστα όπως είπε έχει σταματήσει πια να διαβάζει). Και οι τρεις δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα των crossovers καθώς προτιμούν να δουλεύουν μόνοι τους τη δικιά τους ιστορία, παρά να χρειάζεται να προσαρμόζουν το σενάριο σε ευρύτερα plots και να συνεργάζονται με συγγραφικές ομάδες. Σχετικά με το πλάνο των ιστοριών τους αποδείχθηκε ότι αποτελούν τρία άκρα! Ο J. M. Dematteis οργανώνει πάντα προσεκτικά τις ιστορίες του, ώστε να έχουν σαφή αρχή, μέση και τέλος. Ο Peter David, γράφει πλάνα μόνο και μόνο επειδή τα ζητάν οι εκδότες του, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα ακολουθήσει, ενώ ο Alan Grant δήλωσε ορθά-κοφτά ότι ούτε έχει ποτέ και ούτε πρόκειται να ακολουθήσει κανένα πλάνο!

Katarina_Black_Canary_Cosplay

Έφυγα από την Athenscon, χορτασμένος από ένα συναίσθημα ευχαρίστησης, την τσάντα μου γεμάτη καλούδια και signed issues και μόνη απογοήτευση το ότι δεν μπόρεσα να είμαι εκεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της έκθεσης και σε όλα τα panels. Ελπίζω να γίνει μία ετήσια συνήθεια, που θα γεμίζει τα φθινόπωρά μας με ιστορίες , μελάνι και χρώματα.

The Iron Throne

The Iron Throne

Επίλογος: Πριν κατεβεί στην Αθήνα ο Γιάννης μου πρότεινε να του δώσω μερικά κόμικς για να υπογραφούν Από τους προσκεκλημένους δημιουργούς. Αποφάσισα να μην το κάνω. Για μένα η υπογραφή σε ένα κόμικ είναι το αναμνηστικό από τη συνάντηση με τον δημιουργό του. Ελπίζω κάποιους από αυτούς να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να τους συναντήσω.

art_display
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το AthensCon 2015: Ένας Θεσσαλονικιός Στην Αθήνα at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta