Το Μεγάλο Σορτάρισμα: Οι Κασσάνδρες Που Επιβεβαιώθηκαν Και Κέρδισαν

7 Μαρτίου, 2016 § 0 comments

Ένας πρώην γιατρός και στέλεχος επενδυτικής διαπιστώνει ότι τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ είναι μια φούσκα, και ποντάρει στο σκάσιμό της. Από μια σειρά συμπτώσεων κάποιοι που πληροφορούνται για αυτό αποφασίζουν να ποντάρουν κι αυτοί. Ερευνώντας για το αν έχουν δίκιο, διαπιστώνουν ότι το μέγεθος της απάτης είναι μεγαλύτερο από όσο νόμιζαν. Πώς διογκώθηκε τόσο ανεξέλεγκτα η φούσκα των στεγαστικών; Πώς αντιστέκεται το τραπεζικό σύστημα στο σκάσιμο της φούσκας; Και πόσοι από όλους αυτούς που συμμετείχαν στη μεγάλη απάτη τιμωρήθηκαν;


Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τις εικόνες από τη χρεωκοπία της Lehman Brothers. Όσοι το ψάξαμε περισσότερο διαβάσαμε και για τις αιτίες. Εκ των υστέρων φάνηκε ότι όσα έγιναν ήταν αναπόφευκτα. Στην ταινία Το Μεγάλο Σορτάρισμα βλέπουμε ότι όχι απλά δεν ήταν αναπόφευκτα, αλλά κάποιοι το είχαν προβλέψει και φρόντισαν να επωφεληθούν.
Δεδομένου του θέματός της, η ταινία θα μπορούσε να είναι καταθλιτπική και καταγγελτική. Οι παραγωγοί προτίμησαν να δώσουν μια κωμική νότα στην ταινία, και για αυτό ανέθεσαν τη σκηνοθεσία στον Άνταμ ΜακΚέι, έναν σκηνοθέτη κωμωδιών. Ο ΜακΚέι έδωσε έμφαση στην υπερβολή, η οποία βγάζει γέλιο. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που βλέπεται ευχάριστα, είναι εύκολο να την παρακολουθήσεις και δεν σε κουράζει. Η πλοκή ακολουθεί δομή ταινιών με παράλληλες ιστορίες όπως το Αγάπη Είναι, ενώ σε πολλά σημεία θυμίζει τον Λύκο της Γουόλ Στριτ.
Από το καστ ξεχωρίζει ο Κρίστιαν Μπέιλ ο οποίος παίζει τον πιο δύσκολο ερμηνευτικά ρόλο. Ο Στιβ Καρέλ και ο Ράιαν Γκόσλινγκ παίζουν ρόλους στους οποίους τους έχουμε συνηθίσει, ενώ ο Μπραντ Πιτ έχει πολύ μικρό ρόλο. Πέρα από τους δεύτερους ρόλους, το καστ συμπληρώνουν και σύντομες εμφανίσεις σελέμπριτι οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο εξηγούν δύσκολους όρους.
Παρά το καστ και τις διακρίσεις της η ταινία πέρασε μάλλον απαρατήρητη στην Ελλάδα. Είναι κρίμα, γιατί το θέμα της μας αφορά άμεσα. Αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι απόρροια και όσων δείχνει η ταινία, και πολλοί όροι που ακούγονται στην ταινία είναι ήδη γνώριμοι σε εμάς.
TheBigShort
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Το Μεγάλο Σορτάρισμα: Οι Κασσάνδρες Που Επιβεβαιώθηκαν Και Κέρδισαν at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta