Χαλύβδινες Ψυχές (1949): Ο Ατομισμός Πάνω Από Την Κοινωνία

4 Απριλίου, 2016 § 0 comments

Ο Χάουαρντ Ρόαρκ είναι ένας ταλαντούχος αρχιτέκτονας προτιμάει να είναι φτωχός από το να συμβιβαστεί στη δουλειά του. Όταν βρεθεί κάποιος πελάτης για να του αναθέσει να φέρει εις πέρας το όραμά του, η τοπική φυλλάδα του κηρύσσει πόλεμο. Η μόνη που είναι με το μέρος του είναι η Ντομινίκ, μια αρθρογράφος που δεν γνωρίζει ότι έχει παρελθόν με τον Ρόαρκ. Πώς θα εξελιχθεί η καριέρα του Ρόαρκ; Τι δεσμούς θα δημιουργήσει με τον Γουάιναντ, τον εκδότη της φυλλάδας; Και τι θα συμβεί όταν κάποιοι θα παρέμβουν στα σχέδιά του χωρίς την άδειά του;


Αν παρακολουθήσει κανείς διαφήμιση τηλεμάρκετινγκ θα παρατηρήσει ότι πάντα ξεκινάει με την πιο άγαρμπη και άχαρη χρήση του κοινού προϊόντος, ώστε να φανεί η αξία του διαφημιζόμενου. Αυτή η τακτική ακολουθείται στην ταινία Χαλύβδινες Ψυχές του 1949, ώστε να φανεί το πόσο δίκιο έχει στις ιδέες της. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Άυν Ραντ, η οποία σήμερα θεωρείται η “προστάτιδα αγία” των Αμερικανών μουρλοδεξιών. Στόχος της είναι να δείξει ότι η συλλογικότητα και η αυτοθυσία είναι καταστροφικές για την πρόοδο, και μόνο αν ο καθένας κοιτάξει το ατομικό του συμφέρον θα προχωρήσει ο πολιτισμός.
Οι καταστάσεις που δείχνει η Ραντ, η οποία έγραψε και το σενάριο της ταινίας, είναι από υπερβολικές έως απίθανες. Οι παρεμβάσεις στα σχέδια του Ρόαρκ είναι πάντα κακόγουστες. Ο συνδικαλισμός είναι κακός, γιατί η μάζα ακολουθεί πάντα σαν πρόβατα τον ηγέτη. Ο ίδιος ο Ρόαρκ δεν ακούει τα “όχι” όταν θέλει κάτι για δικό του, με αποκορύφωμα μια σκηνή η οποία θα εξοργίσει πολλούς σημερινούς θεατές.
Παρόλα αυτά όμως δεν μπορώ να απορρίψω την ταινία. Μπορεί ιδεολογικά να με εξοργίζει, καλλιτεχνικά όμως η ταινία είναι χάρμα οφθαλμών. Ο σκηνοθέτης Κινγκ Βίντορ έχοντας την εμπειρία από τον βωβό κινηματογράφο ξέρει να δημιουργεί υπέροχες εικόνες. Και ο σχεδιασμός της παραγωγής είναι εντυπωσιακός. Στον ρόλο του Ρόαρκ ο Γκάρι Κούπερ είναι αρκετά καλός. Αντίθετα η Πατρίσια Νιλ δεν πείθει με την υπερβολική της προσπάθεια να μιμηθεί τη Λορίν Μπακόλ.
Η ταινία ακούστηκε πρόσφατα γιατί ο Ζακ Σνάιντερ, ο σκηνοθέτης του Batman V Superman: Η Αυγή Της Δικαιοσύνης δήλωσε ότι επιθυμεί να γυρίσει ριμέικ της ταινίας. Αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα για να δω την ταινία. Και βλέποντάς την, όλα όσα δεν μου αρέσουν στον χαρακτηρισμό του Τζόναθαν Κεντ και του Σούπερμαν από τον Σνάιντερ βγάζουν νόημα.
TheFountenhead1949
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Χαλύβδινες Ψυχές (1949): Ο Ατομισμός Πάνω Από Την Κοινωνία at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta