Μετρό Στη Θεσσαλονίκη

20 Σεπτεμβρίου, 2016 § 0 comments

Ανάμεσα στις ατραξιόν της ΔΕΘ του 2016 ήταν και ένα βαγόνι από την Αττικό Μετρό, το οποίο δίνει μια γεύση στους επισκέπτες της Έκθεσης το πώς θα είναι το Μετρό της πόλης μας ΟΤΑΝ ολοκληρωθεί. Όπως ήταν φυσικό αυτό προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, από την γνωστή πλακίτσα για το Μετρό μέχρι γκρίνια για το ότι θα έχουμε μετρό.

metro_th_01
Το αν χρειάζεται ή όχι η Θεσσαλονίκη Μετρό είναι μια συζήτηση που κρατάει πάνω από δύο δεκαετίες. Και βλέπω ότι οι πολέμιοί του συνεχίζουν να διαφωνούν ότι το Μετρό είναι απαραίτητο. Οι πιο κακοί ισχυρίζονται ότι ο μόνος λόγος που το θέλουμε στη Θεσσαλονίκη είναι “επειδή έχει και η Αθήνα”. Όχι, το Μετρό το χρειαζόμαστε γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο πρόβλημα με την κίνηση. Και πρόκειται για μια πόλη που, σε αντίθεση με την Αθήνα, δεν αδειάζει ποτέ. Επίσης έχει κάκιστη συγκοινωνία. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτοικος που να είναι ευχαριστημένος με τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Να προσθέσω και την παντελή έλλειψη μελετημένης σηματοδότησης, η οποία θα μπορούσε κάπως να διοχετεύσει σωστά την κυκλοφορία.
Σε όλα αυτά οι πολέμιοι του Μετρό προτείνουν ένα άλλο μέσο σταθερής τροχιάς: Το τραμ. Δηλαδή σε μια πόλη που ήδη έχει τόσα προβλήματα με το κυκλοφοριακό προτείνουν επιπλέον συμφόρηση. Και πόση ταχύτητα μπορεί να αναπτύξει το τραμ; Πόσο καλύτερα μπορεί να πηγαίνει σε σχέση με το λεωφορείο; Υποτίθεται ότι με το τραμ ο κόσμος θα το προτιμάει και δεν θα παίρνει το αυτοκίνητό του. Όπως τώρα προτιμάει το λεωφορείο; Ακόμα και για διαδρομές που εξυπηρετούνται από λεωφορείο ο κόσμος προτιμάει το αυτοκίνητό του.
Για να εξυπηρετήσει το τραμ θα πρέπει να ισχύσουν πολλά αν, σε αντίθεση με το Μετρό. Το Μετρό δεν ενοχλεί την κυκλοφορία. Μπορεί να πηγαίνει όσο γρήγορα θέλει. Προσωπικά όταν ολοκληρωθεί αμφιβάλλω αν θα ξαναπάω στη δουλειά με το αυτοκίνητο. Το μόνο μειονέκτημα είναι η παρακώλυση όσο ετοιμάζεται. Είναι όμως προσωρινή. Δεν πιστεύω ότι θα τη θυμόμαστε λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των έργων. Αρκεί βέβαια τα έργα να ολοκληρωθούν. Και να πάψει το Μετρό της Θεσσαλονίκης να είναι ανέκδοτο.
metro_th_02
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Μετρό Στη Θεσσαλονίκη at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta